FAQ 5

Wat moet ik doen om de teruggave van energiebelasting aan te vragen?

We werken met een zogenoemd drie sterren sterrensysteem voor leveranciers.  
Op deze pagina kun je zien hoeveel sterren jouw energieleverancier heeft.  

De betekenis is als volgt:

Twee en drie sterren:
Restitutie van de energiebelasting en de daarover verschuldigde BTW wordt automatisch geregeld – geen actie van Lid nodig.
De restitutie ontvang je als Certificaathouder (lid) na afloop van een volledig kalenderjaar. Je ziet dit in de loop van het jaar niet terug op jouw maandfacturen van jouw energieleverancier. Ook niet op de eindafrekening van het voorafgaande jaar.
De restitutie is een eenmalig bedrag, over het volledige voorafgaande kalenderjaar. Je mag dat bedrag dus ergens in het voorjaar (april 2022) verwachten.
Voorbeeld voor 2021: de energiebelasting die jij maandelijks hebt betaald ontvang je in augustus 2022 als eenmalig bedrag terug van jouw energieleverancier. Waarschijnlijk op een credit nota, dus los van de jaarafrekening over jouw eigen woning.

Eén ster:
Jij moet zelf melden aan jouw energieleverancier hoeveel energie je via Zonnemaatje hebt opgewekt. Je kunt als certificaathouder, via Zonmonitor, na afloop van een kalenderjaar met volledige productie (voor het eerst in 2022) een voucher downloaden met gegevens over de hoeveelheid opgewekte energie in de betreffende periode. Je ontvangt daarnaast via dezelfde website de Aanwijzing van de Belastingdienst en je kunt zelf met beide documenten de restitutie en de daarover verschuldigde BTW vorderen bij jouw energieleverancier.
Je krijgt ze niet toegestuurd, maar je kunt ze zelf downloaden.
Beide documenten worden ter beschikking gesteld aan jou, als lid, via Zonmonitor.nl, dat werd beheerd door Zon op Nederland. In de ledenadministratie van Econobis kun je de voucher niet vinden.
Door hier in te loggen bij Zonmonitor kun je beide documenten downloaden. Gebruik daarvoor de inloggegevens van Zon op Nederland en niet de gegevens van Econobis, die je op 8 juni 2022 hebt gekregen.
Na inloggen ga je op jouw gebruikerspagina naar de button “Certificaten”. Als je doorscrollt naar beneden zie je de button “Energieleverancier/vouchers”. Daar kun je de voucher downloaden.
De benodigde aanwijzing van de Belastingdienst vind je onder de naastliggende button “Downloads”. Je scrollt door naar het laatste document en dat kun je downloaden.

Geen ster:
Lid kan géén gebruik maken van de Post Code Regeling en kan géén aanspraak maken op restitutie van energiebelasting en de daarover verschuldigde BTW.